Al setembre comença el curs; el curs escolar i també polític. Però el que hauria de ser una rutina, la pandèmia pel coronavirus ho ha convertit en un fet extraordinari. El 13 de març passat, se suspenien les classes presencials i milers d’alumnes havien de començar un confinament que els va portar a estudiar des de casa. Tota la comunitat educativa es va haver d’adaptar a la nova situació: les famílies es van convertir en mares, mestres i amics a la vegada; els joves van començar a estudiar a distància; els docents es van posar a crear materials.

Afortunadament, la Conselleria d’Educació, dirigida per Vicent Marzà, va ser la que més ràpid va respondre al nou repte. A pesar dels problemes, es va aconseguir crear una plataforma on line per a tot el professorat, es van habilitar espais segurs per a classes a distància, es van posar en marxa vals-menjador per assegurar que cap família amb necessitats es quedara sense menjar per culpa del tancament dels menjadors escolars i es va activar un pla per fer arribar tàblets amb connexió wi-fi per a les famílies amb problemes de connectivitat.

AMB PREVISIÓ I DIÀLEG

El nou curs comença amb incerteses, però també amb la garantia que la Conselleria d’Educació ha fet tots els esforços perquè la tornada a les aules siga el més segura possible i el més igualitària per a tots, amb un esforç econòmic, humà i didàctic de màxims. Les instruccions per al curs 2020-21 preveuen tots els escenaris possibles: des d’un curs amb restriccions fins a una tornada a l’ensenyament a distància i, fins i tot, una improbable millora en la situació sanitària.

Com s’ha fet això? El conseller Vicent Marzà va tindre una reunió per a explicar-ho amb tots els col·lectius de Compromís on també vam estar Compromís per la Vall. En primer lloc, amb molta voluntat de diàleg, si tenim en compte que el protocol de la Generalitat Valenciana és l’únic que s’ha pactat amb els centres, la patronal de les concertades, els sindicats i les federacions de pares i mares. De fet, mentres escrivim estes línies i moltes comunitats encara estan pensant com faran la tornada a classe, les instruccions de la Conselleria d’Educació estan publicades des de finals de juliol i preveuen totes les situacions possibles en l’evolució de la pandèmia.

En segon lloc, s’ha deixat clar que els canvis implementats este curs seguixen criteris sanitaris, no pedagògics. Així, la creació de “grups-bombolla” des d’infantil fins a 2n de primària, el treball per àmbits en 1r d’ESO, la limitació en les activitats extraescolars o l’ampliació de les plataformes digitals per a tots els cursos no són el model que ens agradaria. Són decisions preses en coordinació amb la Conselleria de Sanitat.

https://www.facebook.com/coaliciocompromis/posts/3660148737348338

EL CURS EN NÚMEROS: EL CAS DE LA VALL D’UIXÓ

Una de les opcions obertes és la possible alternança perquè l’alumnat més major d’ESO i Batxillerat alterne les classes a distància amb les presencials, i en eixe context és on Compromís per la Vall va presentar al passat plenari una moció per a habilitar locals públics com a espais d’estudi per si es donara esta circumstància. Com va explicar Fernando Daròs en la defensa de la moció, este serà un granet més d’arena dels que l’Ajuntament de la Vall estem posan per a pal·liar els efectes de la crisi del Covid.

De res servirien estes propostes si no anaren acompanyades d’una aposta pressupostària que les permeta aplicar-se. La inversió econòmica de la conselleria de Vicent Marzà ha sigut la més forta de tots els territoris del nostre país. Només en les comarques valencianes s’augmentarà més la inversió en educació que la resta de comunitats governades pel la dreta juntes. Així, si sumem Madrid, les dues Castelles, Múrcia, Andalusia, Extremadura, etc. tindran 3900 professors més. Només al País Valencià hi haurà 4374 professors més. Totes (repetim, totes) les escoles del nostre territori tenen, com a mínim, un docent més.

Per a no perdre’ns en les grans xifres, explicarem que el cas de la Vall, eixa inversió suposa que tindrem 30 docents més en els nostres centres educatius. Tenim escoles a la Vall amb 5 docents més per a assegurar que es respecten les normes de sanitat recomanades per a la previsió del contagi.

Si en els mesos de pandèmia vam parlar de les 129 tàblets que van arribar a l’alumnat de la Vall, la Conselleria ha previst duplicar esta partida a tot el territori valencià de manera que s’assegurarà que el 100% de l’alumnat amb problemes de connectivitat podrà seguir les classes en cas d’una tornada al confinament.

En esta aposta, no s’ha deixat arrere la renovació de les instal·lacions. Durant els mesos d’estiu, el Pla Edificant, finançat per la Conselleria d’Educació, ha fet que s’iniciaren en la Vall les obres de millora del CEIP Eleuterio Pérez (amb una inversió de 220.000€) i del CEIP Recaredo Centelles, amb més d’1 milió d’euros de pressupost. Quasi un milió i mig d’euros perquè les nostres instal·lacions educatives siguen dignes.

Comparar és lleig, però recordar és necessari. Per això només cal insistir que, amb els governs del PP, durant la crisi anterior, els principals afectats van ser l’escola pública. Retallades en professorat, alumnat en barracons durant lustres. I per eixe motiu, l’aposta de la Conselleria de Vicent Marzà per l’educació posa en evidència quines són les nostres prioritats: les persones.