Quan votem en unes eleccions, no triem unes sigles. Triem qui ens representa en les institucions i què es fa amb els nostres diners. I les diferències entre uns i altres són palpables.

El mes de juliol el vam començar de la pitjor manera possible: coneixíem que quan Òscar Clavell era alcalde de la Vall es va negar a pagar les factures de l’Ecoparc, a pesar dels informes tècnics favorables i de les recomanacions del regidor de Medi Ambient i de la Diputació (en aquell moment, del seu mateix partit). La decisió de l’exalcalde ens suposarà a les valleres i els vallers una sanció de 750.000 €.

En la legislatura anterior, el treball de 4 anys de Compromís amb l’empresa de recollida de fem va suposar que fora l’empresa qui pagara una quantitat pareguda en concepte de treballs no realitzats. És a dir, amb la gestió del PP ens toca pagar el que vam guanyar amb la gestió de Compromís. Però amb l’agreujant que esta sanció arriba en el pitjor moment, quan més falta ens farien eixos recursos per a ajudar a la gent desocupada, per a comprar caretes o per a qualsevol ajuda social derivada de l’actual pandèmia.

AGRICULTURA

També podem jugar al joc de les diferències en l’àmbit del camp, en concret amb la plaga del cotonet de Sud-àfrica (que els partits de la dreta anomenen cotonet de les Valls per a amagar el seu origen). Esta plaga és la conseqüència d’aquells tractats comercials amb Sud-àfrica que alguns polítics van votar a favor en Europa. Ara, quan la malaltia amenaça d’afonar el valor de la producció citrícola, els mateixos que van votar a favor demanen solucions.

En Compromís, les donem. Primer, perquè vam votar en contra d’aquells tractats. I ara, perquè posem en marxa un tractament pioner al món per a combatre la plaga. Davant de la impossibilitat d’utilitzar tractaments químics (per imposició de Brussel·les), els nostres pobles han començat una lluita biològica en coordinació amb la Universitat Politècnica de València i la Conselleria d’Agricultura, consistent a utilitzar un paràsit que elimine el cotonet.

Resum del plenari

Mireia Mollà, Consellera d’Agricultura de Compromís, es va interessar per esta solució i el 8 de juliol va visitar els camps de la Vall on s’està aplicant este tractament en companyia de representants de la Cooperativa Sant Isidre i del regidor Fernando Daròs. Durant la trobada tècnica vam aprofitar per traslladar a la Consellera la necessitat d’invertir en tractaments biològics i vam demanar una autorització al govern central per a realitzar una solta indiscriminada davant dels bons resultats inicials. I vam aconseguir que s’acceptara.

La Consellera Mireia Mollà i el regidor Ferran Daròs durant la visita tècnica a la Vall d’Uixó

ATUR AGRARI

Si en l’època del PP, no es pagaven les factures a l’Ecoparc, amb Compromís hem reforçat el servici de recollida de trastos a casa, un servici gratuït i eficaç que no ens cansem de promocionar per a poder tindre un poble més net. De fet, ens ho prenem tan seriosament que durant el mes de juliol es van imposar dos sancions a empreses que van realitzar abocaments incontrolats de plàstics i productes tòxics en espais no autoritzats del poble.

També relacionat amb l’àmbit del camp, s’han posat en marxa les memòries d’atur agrari, que permetran que 80 persones en l’atur tinguen un sou digne i, de pas, milloren l’estat dels nostres camins rurals, els patis escolars i les rotondes d’àmbit local.

En l’àmbit agrícola, hem tingut en compte les restriccions de cremes en època estival. Per eixe motiu, durant el període de confinament, vam agilitzar els tràmits de cremes agrícoles de manera telemàtica amb la concessió de 400 permisos per esta via. Ara ens toca recordar la prohibició de realitzar estes cremes a menys de 500 metres de zona forestal, sota la imposició de sancions que no tenen un objectiu recaptatori, sinó de protecció davant dels incendis.

CONTRACTE DE L’AIGUA

Per últim, també podem jugar a les diferències si ens fixem en les concessions de servicis públics. Davant del desori que imperava en època popular, hem aconseguit prorrogar el contracte de l’aigua, una decisió administrativa que necessitàvem fer si no volíem que es prorrogara el servici de manera automàtica durant els pròxims 25 anys. La novetat és que este contracte es prorroga en unes condicions molt beneficioses per al poble i imposant una de les nostres promeses electorals: una taula de seguiment on comprovarem que el servici que es dona siga l’adequat. Amb esta decisió permetrem que el pròxim contracte d’aigua s’ocupe de l’aigua potable i del clavegueram de manera conjunta. Això és el que s’anomena “cicle integral de l’aigua”, i amb la pròrroga que hem fet ara, podrem preparar un bon contracte i negociar que l’aigua del futur siga més barata i més sostenible.

En definitiva, que trobar les diferències entre la gestió obsoleta del PP i la de Compromís resulta molt fàcil.

Teniu algunes de les entrevistes realitzades per Ferran Daròs en els següents enllaços:

SOBRE EL TRACTAMENT DEL COTONET

SOBRE EL CONTRACTE DE L’AIGUA I L’ATUR AGRARI