Una vinyeta s’ha fet famosa les últimes setmanes. Dos persones conversen sobre com rentar-se les mans mentre una onada anomenada Covid-19 se’ls ve damunt. Però al darrere, encara oculta, una onada molt més gran amenaça els dos tertulians. A l’onada gegant posa “canvi climàtic”.

Efectivament, les últimes setmanes han servit per demostrar que el govern del Botànic ha dotat de múscul el nostre sistema públic i, gràcies a això, no hem arribat al col·lapse. Fa anys que hem tornat a fer públics llits d’hospital que s’havien privatitzat. Fa anys que les ajudes a la dependència són una realitat i no una simple declaració de bones intencions com en l’època del PP. Fa anys que tenim clar que Vicent Marzà no reduirà esforços en l’ensenyament públic.

De fet, hem conegut este mes l’adjudicació d’1,5 milions d’euros per a les obres de l’Eleuterio Pérez i del Centelles. L’anunci se suma a l’arribada de les tàblets i del val-menjador per a l’alumnat més desafavorit durant el període de confinament. I per este motiu, la consellera Mònica Oltra iniciava els tests de detecció de coronavirus per a responsables d’atendre els dependents, començant precisament a les comarques de Castelló.

En temps de confinament, hem reciclat un 35% més d’envasos lleugers de mitjana que en l’any 2019.

Però si volem estar preparats per al pròxim gran repte que tenim com a societat, cal començar ja. Cal assumir que l’emergència climàtica ens obligarà a fer canvis en la nostra manera de viure i els estem preparant.

PLA DE RESIDUS LOCALS

Fernando Daròs va proposar, com a objectiu de la legislatura, elaborar un pla de residus locals que ens ha de dir com volem que siga la Vall des del punt de vista de la sostenibilitat durant els pròxims lustres. Ara bé, no entendríem que estes reformes es feren com una imposició des de dalt. Per això encetarem un procés participatiu en el qual ens direu com s’ha de fer la recollida de fem, on i quins contenidors necessitem, quines propostes de mobilitat teniu… Anunciarem la manera de participar en les pròximes setmanes. Vos volem sentir.

I toca traure pit. La Vall està preparada per als nous escenaris. En temps de confinament, hem reciclat un 35% més d’envasos lleugers de mitjana que en l’any 2019. I hem tret un 45% menys de trastos sense avís que l’any passat. L’aplaudiment, ara, ha de ser per a tots vosaltres!

Fins i tot en un moment de paràlisi general, la regidoria de Sostenibilitat ha estat la més activa estos mesos: des dels menuts, amb les activitats educatives proposades des de la web, fins a les constants desinfeccions de barris i zones delicades, passant per la reactivació de l’ecoparc.

En Agricultura, també hem estat capaços de transformar-nos. Hem digitalitzat els permisos de cremes agrícoles fins a aconseguir una mitjana de 50 permisos setmanals en ple confinament. I hem votat en contra de la moció de PP-PSOE-VOX que demanava subvencions per als bous braus i que, en canvi, deixava de banda ajudes per a tota la resta del nostre sector agrícola i ramader.

Perquè volem que quan el pròxim repte arribe, ens pille també preparats.

UNA VALLERA ENCAPÇALA EL CANVI

Paula Tuzon (esquerra) i Mireia Mollà (de verd) en la presentació del Projecte de Llei

Paula Tuzon, vallera i secretària autonòmica d’Emergència Climàtica per Compromís, ha liderat l’elaboració del projecte de llei valenciana de canvi climàtic i transició ecològica. Es va presentar el passat 26 de maig i es tracta d’una norma capdavantera que fixa els objectius a mitjà termini pel que fa a la reducció d’emissions, l’aparició d’una xarxa pública de recàrrega de vehicles elèctrics o la creació d’un fons per a inversions en transició ecològica.

Amb estes noves perspectives, demostrem que Compromís no només és el partit que es preocupa per les persones i pels problemes reals. En Compromís fem aquella política previsora que es preocupa pel mitjà i pel llarg termini. Perquè volem que quan el pròxim repte arribe, ens pille també preparats.