La situació d’alerta sanitària i econòmica que vivim no ens permet fer política de determinats temes. Som conscients que els mesos que venen seran els més durs de l’última dècada. Però també estem segurs que només podrem guanyar el coronavirus si estem units. Des de Compromís tenim clar que, mentres esperem l’anhelada cura contra la Covid-19, les mesures que estem aplicant al govern del Progrés i al Botànic són la vacuna més necessària per a eixir d’esta situació sense perdre allò que hem guanyat.

VACUNA EDUCATIVA

La premsa de tot l’estat s’està fent eco de com ha afrontat esta crisi la Conselleria de Vicent Marzà. A banda de les meditades decisions pedagògiques, hem tingut clar des del primer moment que l’objectiu número 1 era no deixar cap xiquet darrere. Per això, mentre la Comunidad de Madrid regalava vales del Telepizza a 11.000 alumnes, el govern del Botànic ha llançat un val beca menjador que arribarà a 60.000 alumnes per a compres en Consum destinats a aquelles famílies que més ho necessiten.

Perquè les grans xifres no ens maregen, això implica que 421 xiquetes i xiquets de la Vall rebran esta ajuda imprescindible en estos moments. Més de 5700 xiquets només a les comarques de Castelló.

Les nostres cases s’han convertit en espais educatius. El pla MULAN ha permés activar plataformes d’ensenyament on line en un temps rècord. Però volíem assegurar-nos que la bretxa digital no marginara l’alumnat. Per això, s’han destinat 14.000 tauletes amb connexió a Internet per a aquelles famílies que ho necessitaren: un treball realitzat en coordinació amb els servicis socials dels diferents municipis que prioritzaven els casos més necessaris. Només a la Vall, 129 alumnes podran seguir les seues classes durant el període de confinament.

VACUNA MEDIAMBIENTAL

L’àrea de Sostenibilitat que dirigix Fernando Daròs no ha descansat un segon. Les mesures preventives van començar el dia després de l’inici de la crisi. Les actuacions de desinfecció han sigut constants en àrees delicades com les proximitats de supermercats, farmàcies i fonts. I ara, que el confinament està fent el seu efecte, treballant en la desinfecció de parcs i jardins. Això sense oblidar les activitats educatives que cada setmana continuem proposant a la web de l’ajuntament.

VACUNA SOCIAL

Què haguera sigut d’esta crisi sense el múscul que tenen hui els servicis públics valencians? Què haguera sigut dels malalts si no s’haguera apostat per tornar llits a la sanitat pública? Què haguera passat sense uns servicis socials que no escatimaren esforços en l’ajuda als sectors vulnerables?

Des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de Mònica Oltra sempre hem recolzat que els Servicis Socials són una pota fonamental de l’estat del benestar. Per això, derivat de la crisi del Covid-19, s’han concedit ajudes directes per a les prestacions bàsiques de serveis socials i per a garantir el dret bàsic a l’alimentació de xiquetes i xiquets en estat de vulnerabilitat. Estes actuacions comprenen el trasllat domiciliari de servicis de rehabilitació, l’adquisició de mitjans de prevenció o el fons d’alimentació infantil que han deixat a la Vall més de 127.000€.

VACUNA ECONÒMICA

Rafa Climent, Conseller d’Economia Sostenible i Sectors productius de Compromís, ha impulsat ajudes per als autònoms que podrien beneficiar 60.000 persones amb unes ajudes que rondaran els 57’5 milions d’euros. Unes ajudes que se centraran a ajudar aquells autònoms que presenten pèrdues durant este període. Però també els treballadors de rendes baixes afectats per ERTOs o les persones que han reduït la jornada laboral per conciliació familiar rebran ajudes directes de 150€ amb una inversió total de 30 milions d’euros en ajudes.

Altres propostes d’esta conselleria destinaran 5 milions d’euros per al foment del teletreball i l’activació del comerç electrònic per a pimes del nostre territori i la seua sol·licitud estarà oberta fins al 26 de maig.

En definitiva: sabem que queden uns mesos duríssims per tornar on estàvem. Però podeu estar segurs que tenim les mateixes prioritats que tu. Eixir d’esta situació amb una societat justa i pròspera.