Sense dubte, este article és el més complicat dels últims 5 anys. Estem en mig d’una emergència sanitària, confinats per a evitar la propagació d’un virus que ha canviat les nostres vides. Cada dia que passem a casa col·laborem per a protegir la gent més vulnerable. I si bé tots els dies guaitem per a aplaudir el sector sanitari, eixe aplaudiment l’hem de fer extensiu a molta més gent: als que treballeu en sectors clau perquè pugam fer vida normal; als responsables de comerços d’alimentació que han hagut d’adaptar el seu negoci; a les xiquetes i els xiquets que han de fer col·le des de les seues habitacions; als pares que són ara treballadors i mestres; als docents que s’han hagut d’adaptar a una nova realitat; a la joventut que ha vist trencada la seua rutina i ja compta les hores per a quedar amb les seues amistats; als avis que no poden disfrutar dels nets…

El repte és gran, però també sabem que ens pilla en un moment en què el nostre sector públic té més múscul que el que tenia fa cinc anys. En estes línies repassarem com està actuant l’Ajuntament i el Govern del Botànic davant la situació generada pel Covid-19. Enmig de la sobreinformació que ens està arribant, vos fem un repàs de com estem afrontant en Compromís per la Vall esta crisi sanitària.

De manera periòdica, l’equip de govern ens reunim a través de videoconferència per a organitzar les actuacions del consistori. Per això, estem fent difusió a través dels canals oficials d’aquells comerços de proximitat que presten servici a domicili o proposem el servici de repartiment d’aliments per a la gent gran. Així i tot, tenim clar que els pressupostos que vam aprovar hauran de canviar per a adaptar-nos a la nova situació. Els servicis socials i les nostres pimes seran objecte d’una especial atenció per a intentar recuperar la normalitat només passe l’estat d’alarma.

MÉS SOSTENIBILITAT QUE MAI

Pel que fa a la regidoria de Sostenibilitat que dirigix Ferran Daròs, els esforços de l’empresa de neteja i de la Brigada Municipal estan dirigint-se ara a la desinfecció diària de tots els barris, amb especial incidència als punts de més agitació com supermercats, farmàcies o centres de salut. També han sigut objecte de desinfecció la Llar Sagrada Família, la Residència Segarra o l’estació d’autobusos.

Volem afegir un aplaudiment virtual per a tots estos professionals que ens ajuden a estar més segurs durant les poques eixides que podem fer.

La regidoria de Sostenibilitat, coneixedora de com és de dura la situació per als més menuts, proposa cada dimarts i cada divendres activitats de conscienciació mediambiental per a poder fer a casa de manera senzilla i amb materials accessibles. En eixe espai educatiu que s’han convertit les nostres cases, les propostes penjades a la part de Medi Ambient de la web de l’Ajuntament col·laboraran per a donar-vos idees que ompliran el temps educatiu i d’oci que compartim.

NO DEIXEM NINGÚ AL CAMÍ

Però també des de la Generalitat, el Govern del Botànic està recordant per què va arribar ací: per a no deixar ningú darrere. Així, la Conselleria d’Educació ha creat un val menjador per a les famílies que tenien el 100% de la beca menjador, a qui els oferirà bons de 60 euros per xiquet per a fer compres de menjar que asseguren que ningú es queda arrere en esta crisi.

Tampoc des de la Conselleria d’Igualtat ens oblidem de la situació de les dones maltractades durant este període. Mònica Oltra va presentar les instruccions que pretenen reforçar la Xarxa de Centres d’Atenció a Dones Víctimes de Violència de Gènere. I de la mateixa manera, podríem parlar de la Conselleria de Salut o de tantes altres.

Perquè d’esta situació eixirem junts, com a societat. Per això proposem un aplaudiment per a tota la societat vallera que tan seriosament s’està prenent este repte.