El mes de febrer és curt, però ha sigut molt intens des del punt de vista de la política local. Des de l’última vegada que vau llegir estes línies s’han celebrat tres plenaris amb un muntó de temes que ens afecten diàriament. Suposem que ja haureu vist per xarxes alguna de les encertades intervencions de Fernando Daròs en els plens o que ens haureu sentit per la ràdio. Si no, ara vos fem un xicotet resum de la faena de Compromís en les últimes setmanes.

https://www.facebook.com/compromisperlavall/videos/3048273691891294/

SOTENIBILITAT, AIGUA I LLUM

La Regidoria de Sostenibilitat està sent una de les grans protagonistes en l’inici d’esta legislatura. Si en l’anterior legislatura ja vam solucionar els problemes amb l’empresa de la neteja, els pròxims quatre anys ens serviran per posar la Vall en el segle XXI.

En primer lloc, amb la pròxima implantació del contenidor d’orgànica. Esta acció se suma a l’augment en el nombre de contenidors ja existents (per cert, a cost zero per a la Vall gràcies al treball per buscar subvencions). Però també portem la Vall a la modernitat seguint el camí marcat estos anys: recuperació de sendes periurbanes, construcció de zones verdes i peatonals (com la nova Plaça del Centre), campanyes de conscienciació en els col·legis (com la que es realitzarà al mes de març) o com la col·locació de contenidors de vidre en els cadafals de penyes.

Després de solucionar el problema que ens va deixar el PP amb la neteja, ara són dos els aspectes en els quals estem treballant: el primer, amb el nou contracte de l’aigua, en el qual, més que ningú, Compromís s’està implicant amb reunions tècniques i polítiques per buscar la millor eixida per als vallers. I ho fem on correspon, treballant dur, de manera lleial, i no fent declaracions populistes a la premsa. En segon lloc, reivindicant l’encert de la nova il·luminació led, positiva des del punt de vista econòmic i mediambiental, a pesar de les ires que això provoca en la dreta.

Però que una societat siga sostenible implica moltes altres coses, com l’accessibilitat. Per això, en el ple sobre l’estat de la ciutat vam recordar que el segell de Compromís ja està integrat en la nova idea de poble que tenim: voreres més amples, més papereres, contenidors adaptats, els carrils bicis…

AGRICULTURA

Després de molts anys, en Compromís estem aconseguint la inversió en l’entorn rural que mereixem. Mentres que altres partits van a les manifestacions en favor dels llauradors i al dia següent voten un tractat que afavorix l’entrada d’arròs asiàtic, a Compromís defenem el nostre camp en totes les institucions i tots els dies. Per exemple, a nivell local, i amb un pressupost modest (massa baix per al que demana el nostre terme) l’any passat vam asfaltar el Corral Blanc amb una inversió que multiplicava per 4 el pressupost en agricultura dels governs del PP. I ara, només durant les últimes setmanes, ja hem sigut capaços de dur endavant una inversió de 40.000€ més per a les actuacions al camí de l’Anogueret, del Motor del Pla de Pinar i al mur de contenció del camí de la Palera.

A estes actuacions cal sumar la modificació en el pla de cremes per a les restes de podes. La norma servix per explicar com i quan es pot cremar i, tot i que l’última reforma es va fer l’any passat, hem tornat a fer un canvi que oferix una alternativa a la crema per a evitar les emissions de CO2. Amb esta iniciativa, ens podem incloure en un projecte europeu que transforma les restes de poda en pinso per a cabres. Es tracta d’una aposta amb la qual creem una economia circular, beneficiem el propietari i fem front a l’emergència climàtica.

Així que mentres altres es passegen per ràdios, ensenyen llanternetes o agiten banderes, en Compromís continuem treballant perquè vos sentiu orgullosos de la nova Vall que estem construint.