La principal diferència entre Compromís i els partits de dretes és on posem el focus d’atenció uns i altres. Sense anar més lluny, durant el plenari del mes de gener vam haver de contestar, per quart mes consecutiu, una moció del PP, Ciudadanos o Vox en relació amb el valencià. Els partits de dretes centren el seu discurs en les banderes, en el trencament de la convivència, en la creació de problemes que, en la vida real, no tenen cap importància.

En canvi, en Compromís, la nostra acció se centra en els problemes reals amb una gran incidència en el dia a dia, com l’educació dels més menuts o la protecció del nostre entorn. Si voleu llegir sobre banderes i odi, mireu a la dreta. Si voleu saber què hem fet per la Vall des de Compromís, ara vos ho expliquem.

EDUCACIÓ MEDIAMBIENTAL

Els efectes de l’últim temporal ha fet que molta gent entenga la urgència de posar-nos mans a l’obra i assumir l’emergència climàtica com a una realitat que molts s’encaboten a negar. Els registres històrics recollits durant el mes de gener han afectat el litoral dels nostres pobles veïns i han suposat danys materials per a la nostra població. Des d’ací, volem aprofitar estes línies per agrair a la brigada d’agricultura la tasca feta per a evitar també danys personals.

I per això trobem ben oportú parlar en estes línies d’educació ambiental. La sostenibilitat i la protecció del medi ambient s’aprenen des de menut. En esta legislatura ens hem proposat que educació i sostenibilitat siguen dos àrees que treballen d’una manera conjunta. No cal oblidar que la Vall ostenta el reconeixement de ciutat educadora. Si en mesos anteriors parlàvem de les activitats inserides en el mes de la infantesa (com la neteja de camins o la recuperació de la zona de la Vixama), este mes hem encetat dos projectes que prompte arribaran als centres dels vostres fills.

D’una banda, un taller de reciclatge de paper on els estudiants aprendran d’una manera senzilla com fer pasta de paper. De l’altra, els tallers de jocs amb materials reciclats en què el professorat i els nostres menuts ja han començat a treballar.

Ara bé, de res servixen estes accions formatives si no tenen una continuïtat per part dels adults,. I en la Vall podem dir que ho estem fent molt bé. Durant els pròxims dies donarem a conéixer les dades sobre el reciclatge al nostre poble i ja vos podem avançar que els resultats deixen la nostra localitat en un molt bon lloc. Trencarem aquella llegenda urbana que el reciclatge no servix per a res, que tot s’agrupa de manera secreta al mateix contenidor. I trencarem eixe mite amb dades molt positives.

Així que estem animats per a continuar este camí. Ho fem des de la Vall, on Ferran Daròs ja ha donat a conéixer les pròximes novetats en la seua àrea: la implantació del cinqué contenidor (el marró, per a matèria orgànica) ens permetrà complir les exigències europees en esta matèria. I la creació d’illes de contenidors permetran que les nostres xifres de reciclatge continuen augmentant si comptem amb la vostra conscienciació. I treballem de la mateixa manera des de la Diputació, on Compromís també és el responsable de l’àrea de Sostenibilitat, i on fem evident el canvi en favor de polítiques verdes. El nostre company Ignasi Garcia ja ha anunciat la instal·lació de 20 punts de recàrrega per a cotxes elèctrics a les nostres comarques.

I mentrestant, la dreta parlant de banderes. Òbviament, contestarem les seues mocions perquè ens heu triat per a parar l’odi i per a defensar la nostra llengua, les nostres tradicions, el nostre estatut d’autonomia. Però en eixa defensa, no deixarem de banda els més desafavorits, la preocupació pel nostre entorn, pel món que volem deixar als nostres fills, per la seua educació i per la Vall que volem per a les pròximes dècades.