Comencem l’any amb bones notícies. Els governs de progrés seran possibles al poble de la Vall, a la Diputació de Castelló, a la Generalitat Valenciana i a Madrid. En totes les institucions Compromís tindrà representació i farà arribar la vostra veu allà on es prenen les decisions. Després d’un any on s’ha intentat blanquejar l’ultradreta, ho podem dir tranquil·lament: els partits d’esquerres hem sigut responsables i ens hem entés per governar a tots els nivells. La política útil, la cultura del diàleg i el pacte que representa Compromís, s’ha imposat com a model d’èxit.

PRESSUPOSTOS PER LA IGUALTAT

Acabem de presentar els quints pressupostos del pacte del Progrés. Aquells que vaticinaven el caos deuen estar buscant nous arguments, perquè el consens i la comprensió ens han permés tancar uns comptes de 35 milions d’euros. A pesar de no comptar amb un augment d’ingressos, els números de l’ajuntament de la Vall ens pareixen positius perquè tornen a posar el focus en aquells aspectes que per a Compromís són innegociables: la igualtat d’oportunitats, l’educació, l’ocupació, la igualtat de gènere i, com no, la sostenibilitat.

Des d’un punt de vista social, el treball de la conselleria de Mònica Oltra i l’ajuntament de la Vall ha permés en els últims anys augmentar el personal destinat a serveis socials o obrir un Centre d’Atenció Primària per als xiquets que ho necessiten. Ara destinem en el nostre pressupost fins a 700.000€ en ajudes a entitats socials, a gent gran i a la infància.

PRESSUPOSTOS EDUCATIUS

També és coneguda la faena del conseller Vicent Marzà en educació. En cinc anys hi ha més professors i mestres, han disminuït la ratio d’alumnat per aula i, abans de la firma dels nous pressupostos, coneixíem que el Pla Edificant destinarà part dels seus recursos a rehabilitar centres com l’Eleuterio Pérez i el Centelles. Però no sols això. També durant el mes de desembre ens assabentàvem que la conselleria d’Educació i Cultura destinarà més de 25.000€ a les biblioteques escolars de la Vall d’Uixó dins el Programa de dinamització de biblioteques escolars i de foment de la lectura. Ja sabeu, contra la intolerància, cultura.

PRESSUPOSTOS SOSTENIBLES

El mes de gener ens ha deixat una notícia que fa molt que esperàvem. La pressió de Compromís ha permés l’alliberament de l’AP7. Davant de l’oposició històrica del PP i dels dubtes del PSOE, hem aconseguit acabar amb el saqueig que ens feien als valencians cada vegada que volíem utilitzar una infraestructura de sobres amortitzada.

Però si important són les grans vies, també ho són els nostres camins. Per això Fernando Daròs s’ha mostrat tan orgullós per presentar una actuació de pes en l’àmbit rural. La pavimentació del camí del Corral Blanc, amb 43.000 €, suposa la inversió més forta de la regidoria de sostenibilitat en l’última dècada per a millorar una via clau en el nostre terme. Esta obra demostra la nostra implicació amb l’entorn i amb els nostres llauradors.

 

I és que la regidoria de Sostenibilitat que regix Fernando Daròs vorà augmentat el seu pressupost. Part d’este augment anirà destinat a la pròxima implantació del quint contenidor, el marró, aquell destinat a la matèria orgànica. Esta decisió, o la continuïtat del pla per renovar l’enllumenat públic, faran el nostre poble molt més sostenible.

 

I com sempre recordem: què més podríem fer si el finançament del govern central fora just per als valencians? Ací és on s’entén la importància de la paraula que ha aconseguit Joan Baldoví del govern central: la reforma del finançament ens permetrà disposar d’aquells diners que, per pes poblacional, ens corresponen. Si tots complixen la seua paraula, els pressupostos dels pròxims anys s’acostaran molt més als que volem per a construir la Vall i el País Valencià que tots volem.