Fa més d’un any, en Compromís per la Vall vam iniciar una campanya per salvar el nostre entorn agrícola:
«Salvem el verd». Per eixe motiu, a la vegada que des de Conselleria fomentem l’expansió de les energies renovables, a l’Ajuntament vam aconseguir congelar la concessió de permisos per a instal·lar
macroplantes solars. L’objectiu era crear una normativa local que s’adaptara a la situació actual. Necessitàvem renovar una normativa antiquada d’una època on les macroplantes solars ni estaven ni se les esperava.
Fruit d’este posicionament, va sorgir la plataforma Energia i Territori de la Plana Baixa que agrupa diferents associacions i partits de pobles de la nostra contornada. La plataforma ens va demanar de presentar una moció durant el ple d’abril en contra d’una de les macroplantes que es volen instal·lar als termes de la Vall o de Xilxes. A més, la moció sol·licitava la implantació ordenada i sostenible d’energies renovables, de manera compatible amb altres sectors productius i amb el medi ambient.
Però per a la nostra sorpresa, els socis del Partit Socialista van votar en contra sense ser conscients del
greu perjudici que això podria portar. En primer lloc, perquè la instal·lació d’esta macroplanta no només
afectaria des d’un punt de vista paisatgístic a les finques afectades. L’abandó de les terres agrícoles
deixaria sense treball als centenars de famílies que viuen de collir, de cuidar les finques, de treballar als
magatzems…
A més, existeix un altre dany col·lateral: l’aigua. La despesa econòmica que suposaria regar els horts que no estan afectats per les plantes solars es multiplicaria de manera exponencial, fent pràcticament inviable el manteniment de la resta de finques de tota la zona. I això sense comptar la disminució de la concessió hídrica que la Confederació Hidrogràfica podria aplicar al nostre poble pel fet d’haver abandonat fanecades completes de cultius.
Per últim, la macroplanta proposada i a la qual fa referència la moció que ha presentat la plataforma cívica se situa en el paratge d’Orleyl, on està ubicat un dels poblats ibers més importants de la nostra comarca i que perdria tot l’interés si està envoltat per un espai erm i ple de negre.
I si amb això no en teníem prou, un altre colp al nostre sector agrícola. Estes setmanes hem sabut que des del govern central de Madrid s’han impulsat sancions als llauradors per cremar residus agrícoles. Tant el nostre company Joan Baldoví al Congrés com Carles Mulet al Senat han presentat iniciatives perquè les cremes agrícoles no siguen considerades crema de residus. El canvi de la normativa, per a Compromís, no es pot aplicar de manera immediata perquè canvia de la nit al dia (i sense cap ajuda externa) una pràctica ancestral, realitzada sense despesa de combustible i que servix per a controlar el material combustible en
cas d’incendis.
Per eixe motiu, utilitzem estes línies per demanar als nostres socis socialistes a l’Ajuntament que deixen
de seguir les ordres de dalt i que se centren en l’interés, el benestar i el futur de les valleres i els vallers, tal com des de Compromís per la Vall sempre hem fet.