Compromís demana a l’Ajuntament de la Vall d’Uixó un pla de restauració i posada en valor de les restes arqueològiques del poblats ibèrics del municipi, deixats i en estat molt precari pel que fa a la seua conservació, i amb un nul ús des del punt de vista didàctic per a la població. Jordi Julià, portaveu de la formació, opina que “en temps de crisi és la imaginació i l’estima pel propi poble el que ens pot fer rellançar-nos i atraure un nou turisme i noves fonts d’ingressos”. I ha afegit que “per desgràcia, els 2000 anys d’història humana del nostre poble són un valor afegit que el nostre Ajuntament per falta d’il·lusió o altres motius no explota”.

 

En la mateixa setmana que l’Ajuntament promou una mostra sobre el poblat íber de Sant Josep els ciutadans i les ciutadanes de la Vall poden constatar la deixadesa de les mateixes restes. Panells indicadors trencats i la poca cura en la preservació de les restes ofereixen un panorama trist al turista. Pitjor encara està l’altre poblat iber de la localitat, el de la Punta d’Orleil. En este sentit, des de Compromís s’aposta per seguir amb les excavacions del poblat, “no només per treure a la llum les restes arqueològiques i els orígens del nostre poble, sinó també perquè seria una manera de donar treball a molts vallers i valleres”.

 

Anys després de govern del Partit Popular i de Partit Socialista–EU les restes arqueològiques de la Vall d’Uixó encara ofereixen un aspecte més propi d’inicis del segle passat que un espai modern per al coneixement del passat històric de la Vall d’Uixó. La manca de respecte es trasllada en el desaprofitament total d’un passat que podria atraure turisme al poble. “Tenim un passat mil·lenari i si el cuidàrem podríem atraure més turisme al nostre poble” ha declarat el portaveu de Compromís per la Vall Jordi Julià, en opinió de qui “cada dia que passa sense un museu en condicions i sense els nostres jaciments cuidats és un dia d’ingressos que perden els comerciants de la Vall que es beneficiarien d’un augment del turisme”. Julià ha apuntat que Compromís ja ha treballat per millorar la situació del patrimoni arqueològic, “ja fa un any Compromís va demanar a les Corts Valencianes l’acondicionament de la necròpoli tardo-romana del Grup la Unió”.